Property in: LONDON

New projects: Porters Edge, London

Porters Edge, in south-east London, has managed to integrate the high street and housing to rejuvenate an industrial warehouse. What challenges did Maccreanor Lavington face?

If any aspect of urban development is generally considered to have had a corrosive impact on the fabric of our towns and cities over the past three decades, it is the large retail shed. Occasionally forming part of the equally maligned out-of-town shopping centre, these boxes are often said to represent all that is wrong with unchecked sprawl.

Yet the giant retail shed remains popular with retailers and large swathes of the public. Parking is easy and the sites can usually be easily accessed by road, while the stores offer customers a vast range of merchandise under one roof and give retailers the opportunity to make a significant brand impact. They also provide more efficient servicing, loading and logistics arrangements.

A prime site overlooking the dock of Canada Water and is centred on a vast 100,000ft² Decathlon sports store, the largest in the UK.

The holy grail of 21st-century retail would be to find a building typology that offers these benefits but in a way that encourages mixed rather than mono-cultural uses, does not suppress the vibrancy, intimacy and animation of the high street and can also be accommodated in a dense town-centre setting. Such a model has proved elusive. Until now.

Porters Edge is a new mixed-use development in south London’s Canada Water, designed by architect Maccreanor Lavington. It occupies a prime site overlooking the dock of Canada Water and is centred on a vast 100,000ft² Decathlon sports store, the largest in the UK. The outlet replaces an earlier store that was firmly of the anonymous box variety.

Shedload of flats

So far, so conventional. But what is different about Porters Edge is that 234 flats have been incorporated into the same building. A number of townhouse units directly abut the store on the ground floor and the remainder are arranged into three residential blocks that rise above it, one of which reaches a height of 17 storeys.

The scheme is all the more significant because it marks the first stage in the multibillion-pound regeneration of Canada Water. Porters Edge has been developed by Sellar Property, as a consequence of its continuing relationship with Southwark council since the construction of the Shard.

The site sits opposite British Land’s £3.3bn mixed-use scheme that aims to install 3,000 homes and 3 million ft² of workspace, retail, leisure and entertainment on 53 acres over the next 15 years. So far, only the masterplan has planning approval but, because Porters Edge is on an adjacent site and harbours similar use and density aspirations, it provides an intriguing glimpse of how this former backwater might be transformed into a vibrant urban district.

So, how do you build 234 residential units above a sports store? And as if that wasn’t challenging enough, how do you do so when that store sits over the Tube’s Jubilee line and an underground Victorian dry dock that had to be preserved? And to top everything, how do you do so when the retailer insisted on continuing to trade throughout the works?

Keeping the doors open

Maccreanor Lavington associate director Gavin Finnan describes the challenge in this way: “Mixed use is normally lots of housing with limited retail slotted in. This was the opposite. We wanted to take the big-box retail model and redefine it as a series of urban blocks. We also had to achieve this while ensuring the continuity of trade that was essential to the scheme’s commercial viability.”

This continuity was secured by the opportunities offered by the configuration of the site. Previously Decathlon occupied two warehouses on the same site, which presented obvious logistical challenges for a retailer.

The roof of the store then becomes a landscaped garden courtyard that separates the taller blocks that encircle it

Most of the larger block was retained and, now unoccupied, is earmarked for removal for the future second commercial phase of the scheme. The smaller block was demolished in its entirety, with the new store and housing being built over its former footprint. And because that footprint represented an inefficient use of the space and was surrounded by car parks and service areas, the new building is able to provide much bigger premises by occupying most of the site up to its boundary.

While the building was being constructed the retailer remained in its retained warehouse. Once it was completed, Decathlon simply switched premises one weekend.

The plan of the new building is determined by the large retail volume at its base. “Retailers have very specific requirements,” says Finnan. “They wanted a rectangular plan based on a defined structural grid with a standard set of specifications that related to aspects like floor-to-ceiling heights and service arrangements. We took these as our starting point.”

While a vast rectangular box works well as a sports store, expressing it externally as such may have led to the anonymised mediocrity the architect was trying to avoid. So, the retail volume is cleverly concealed by a series of more obliquely aligned, humanly scaled secondary volumes that contain residential units and form the base of the residential blocks that rise above the sports store. A basement car park is set beneath the building.

The two storeys of retail space are surrounded by four storeys of residential accommodation. The roof of the store then becomes a landscaped garden courtyard that separates the taller blocks that encircle it. Each block springs from the shared base of the store; above the roof they become individual structures, helping to break down the mass of the store.

We use our own and third-party cookies to collect data related to your activity on our site for analysis and to improve your experience. By continuing to use our site, you consent to the use of these cookies. Learn more

Ok